Energetic basis for the cultivation of Cucumis sativus L. (cucumber) under protected conditions

Authors

Keywords:

Cucumis sativus L.; direct use energy; indirect use energy; agricultural machinery; energy efficiency.

Abstract

The research was carried out in the Collective Agricultural and Livestock Collective Based Business Unit Protected Crops, belonging to the Paquito Rosales Benítez Agricultural and Livestock Enterprise, located in Veguitas, Yara municipality, Granma province. The objective of the study was to carry out an energetic basis of cucumber (Cucumis sativus L.) cultivation in Fluvisol, during the period 2023 in the above mentioned unit. The variables determined were: direct and indirect energy use, input and output per unit area, energy ratio and net energy efficiency of the crop, as well as carbon dioxide emissions to the atmosphere. The main results showed that direct energy use amounted to 3 338,4 MJ ha-1, with 83,9 % associated with the use of human power, which represented 49,0 % of the activities related to cultural services, while indirect energy use had a behavior of 1 372,5 MJ ha-1. The ratio showed a value of 7,1 and  energy efficiency of 6,1, classified as excellent, and the same behavior was reported when considering carbon dioxide emissions to the atmosphere. The crop reached a production volume of 2,3 t with an income of 46 000,0 CUP, for a profit of 37 682,98 CUP.

Author Biographies

  • Maikel Estrada Góngora, Unidad Empresarial de Base Colectivo Agropecuario Cultivos Protegidos. Yara. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrícola.

  • Alfonso Enrique Ortiz Rodríguez, Centro Universitario Municipal. Yara. Granma. Cuba.

    Ingeniero Mecanizador de la Producción Agropecuaria. Doctor en Ciencias Técnicas Agropecuarias. Profesor Titular. 

  • Arnaldo Guerrero Aliaga, Centro Universitario Municipal. Yara. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Máster en Ciencias Agrícolas. Instructor. 

  • Rolando Ramírez Benítez, Centro Universitario Municipal. Yara. Granma. Cuba.

    Licenciado en Educación en la Especialidad de Educación Física Profesor Auxiliar. Máster en Actividad Física en la Comunidad. 

  • César Emilio González Hernández, Centro Universitario Municipal. Yara. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Instructor.

References

Bowers, W. (1992). Agricultural Field Equipment. In: Fluck, R.C. (Ed.). (2012). Energy in Farm Production. Elsevier. https://shop.elsevier.com/books/energy-in-farm-production/fluck/978-0-444-88681-1

Estrada, M. (2022). Balance energético del cultivo de pepino (Cucumis sativus L.), bajo condiciones protegidas en el periodo 2022. [Tesis de grado, Universidad de Granma]

Hernández, A., Pérez, J. M., Bosch, D. & Castro, N. (2019). La clasificación de suelos de Cuba: énfasis en la versión de 2015. Cultivos Tropicales, 40(1). http://scielo.sld.cu/pdf/ctr/v40n1/1819-4087-ctr-40-01-e15.pdf

López, J., Rodríguez, J. C., Huez, M. A., Garza, S., Jiménez, J. & Leyva, E. I. (2011). Producción y calidad de pepino (Cucumis sativus L.) bajo condiciones de invernadero usando dos sistemas de poda. IDESIA, 29 (2). https://www.scielo.cl/pdf/idesia/v29n2/art03.pdf

Marrero, S., Guzmán, D., González, I., León, M. A. & León, M. A. (2021). Eficiencia energética de un invernadero: Un estudio práctico de aplicación de un controlador multifrecuencia en un entorno multivariable. Brazilian Journal of Development, 7(6). https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/download/31286/pdf/79997

Ministerio de la Agricultura. (MINAG). (2005). Norma Ramal/NRAG-XX1. Máquinas agrícolas y Forestales. Metodología para la evaluación tecnológica-explotativa. La Habana.

Ministerio de la Agricultura. (MINAG). (2023). Balance de Trabajo de la Delegación Provincial de la Agricultura. Bayamo. Granma.

Ocaña, Y. E. (2019). Balance energético del cultivo de pepino (Cucumis sativus L.) en la UEB Cultivos Protegidos y Semiprotegidos de Veguitas. [Tesis de grado, Universidad de Granma].

Olivet, E. F., Ortiz, A. E. & Ocaña, Y. E. (2019). Balance energético del cultivo de pepino (Cucumis sativus L.), bajo condiciones protegidas. Revista Granmense de Desarrollo Local, REDEL, 3(4). https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/1140/2028

Published

2024-10-11

Issue

Section

Artículos originales

How to Cite

Energetic basis for the cultivation of Cucumis sativus L. (cucumber) under protected conditions . (2024). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 9(1), 113-124. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/4806

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>