Evaluation of three seedling distances and QuitoMax in the crop of the corn (Original)
Keywords:
chitosan; variety Tusón; yield; cornAbstract
The work was carried in the Cooperative of Credits and Services Gerardo Zamora Álvarez, of Jiguaní, Granma, with the objective of evaluating three seedling distances, with the application of QuitoMax (chitosan), in the cultivation of the corn variety Tusón. A dose of 300 mg was applied ha-1, to flowering beginning. The treatments were, T1:Marco of seedling of 0,60 for 0,30 m, with application of QuitoMax, T2: Marco of seedling of 0,60 for 0,30 m, without application of QuitoMax, T3: Marco of seedling to double array 0,90x 0,30 x 0,20 m with application of QuitoMax, T4: Marco of seedling to double array 0,90x 0,30 x 0,20 m without application of QuitoMax, T5: Marco of seedling of 0,90 for 0,60 m, with application of QuitoMax T6: Marco of seedling of 0,90 for 0,60 m, without application of QuitoMax. The size of the parcels of 0,5 has divided in two same parts, the height of the plants, mass of the ear for treatments, number of arrays for ears, number of grains for array, weight of 1000 grains was evaluated and agricultural yield, on a totally randomized design. The data were processed with the Statistical Package Statistica V. 10.0, using an analysis of variance of simple classification ANOVA and the test of multiple comparison of stockings was used by Tukey for a level of significance of 5%. The best results are obtained when sowing with distance of 0,60 for 0,30 m with the application of QuitoMax with yield of 4,22 t ha-1.
References
Fondo Nacional Cerealista. (2011). Aspectos técnicos de la producción de maíz en Colombia. http://hdl.handle.net/20.500.12324/19418
Guacho, E. (2014). Caracterización agro-morfológica del maíz (Zea mays, L). De la localidad San José de Chazo. [Tesis presentada como requisito parcial para obtener el título de ingeniero agrónomo. Escuela Superior politécnica de Chimborazo]. Facultad de Recursos Naturales. Escuela de ingeniería agronómica. Riobamba – Ecuador.
Hadwiger, L. (2013). Multiple effects of chitosan on plant systems: Solid science or hype. Plant Science, 208, 42-49.
Hernández, A., Pérez, J., Bosch, D., & Castro, N. (2015). Clasificación Genética de los suelos de Cuba. Ediciones INCA.
Ministerio de la Agricultura. (2017). Producción sostenible de Maíz en Cuba. Dirección de agricultura. Ministerio de la agricultura. República de Cuba.
Paliwal, R. L. (2001). Mejoramiento del maíz con objetivos especiales (No. 0275-19). FAO. https://www.fao.org/3/x7650s/x7650s20.htm
Pérez, J. C., Ceballos, H., Ortega, E., & Lenis, J. (2015). Análisis de la interacción genotipo por ambiente en yuca usando el modelo AMMI. Fitotecnia Colombiana, 5(2), 11-19.
Prieto, D. (2014). Efecto de diferentes densidades de siembra en el cultivo de maíz (Zea mays, L.). Universidad Nacional del Este – (UNE) Escuela Superior de Educación Cruce Itakyry - (ESECI) / Alto Paraná. XXII Jornada de Jóvenes investigadores.
Quevedo, Y., Barragán, E., & Beltrán, J. (2015). Efecto de altas densidades de siembra sobre el híbrido de maíz (Zea mays L.) Impacto. Revista Scientia Agroalimentaria, 2.
Rodríguez-Guzmán, C. A., González-Estrada, R. R., Bautista-Baños, S., & Gutiérrez-Martínez, P. (2019). Efecto del quitosano en el control de Alternaria sp. en plantas de jitomate en invernadero. TIP Revista Especializada En Ciencias Químico-Biológicas, 22. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2019.0.161
Soltero-Díaz, L., Garay-López, C., & Ruiz-Corral, J. A. (2010). Respuesta en rendimiento de híbridos de maíz a diferentes distancias entre surcos y densidades de plantas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 1(2),147-156. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263120587003
Terry, E., Falcón, A., Ruiz, J., Carrillo, Y., Morales, H. (2017). Respuesta agronómica del cultivo de tomate al bioproducto QuitoMax®. Cultivos Tropicales, 38(1), 147-154.
Vélez, L. D., Clavijo, J., & Ligarreto, G. A. (2007). Análisis ecofisiológico del cultivo asociado maíz (Zea mays L.) – frijol voluble (Phaseolus vulgaris L.). Revista de la Facultad Nacional de Agronomía, 60(2), 3965-3984.