Industrial quality of the rice variety Selection 1 low the effect of the application of Biobrás-16® and Quitomax® (Original)

Authors

Keywords:

Bioproducts; rice yield; rice quality; Biobrás-16®; Quitomax®

Abstract

The work was developed in the Territorial Station of Investigations of Grains Jucarito, Rio Cauto, Granma during the campaign of seeding of cold 2020/2021 with the objective of evaluating the industrial quality of rice variety Selection 1 when applying Biobrás-16® and Quitomax®. It was studied the effect of different moments of application of the bioproducts on the grain quality of the rice crop of the Selección 1 variety, for which 12 treatments were set up. Industrial quality was evaluated according to the Procedure Manual for the rice industry and economic valuation. Data were processed by means of an analysis of double variance (ANOVA), the stockings were compared by the test of Multiple Ranges of Tukey (p <0.05) with the package STATISTIC version 10. The best application moments were obtained with the Quitomax® with before germination in solution of 1 g L-1 and aspersion with a dose of 360 mg ha-1 to the 20 DDG with industrial yield of 3,96 t ha-1 and for the Biobras-16® with before germination in water and aspersion with dose of 10 mg ha-1 to the 40 DDG with industrial yield of 3,85 t ha-1

Author Biographies

  • Yaicel Alberto Montero Rodríguez, Estación Territorial de Grano. Jucarito. Río Cauto. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Investigador Asistente.

  • Luis Gustavo González Gómez, Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Máster en Producción Vegetal. Profesor Auxiliar.

  • Wilmer Ivan Lanchimba Sopalo, Universidad de Cotopaxi. Ecuador.

    Ingeniero Agrónomo. Máster en Ciencias Agrícolas. Investigador Agregado.

References

Aguilar, M., Fernández-Ramírez, J. L., Aguilar-Blanes, M., & Ortiz-Romero, C. (2017). Rice sensitivity to saline irrigation in Southern Spain. Agricultural Water Management, 188, 8-28. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037837741730118X
Blanco, Y., Cartaya, O. E., & Espina, M. (2022). Efecto de diferentes formas de aplicación del Quitomax® en el crecimiento del maíz. Agronomía Mesoamericana, 33(3). https://www.scielo.sa.cr/pdf/am/v33n3/1659-1321-am-33-03-00017.pdf
Boonlertnirun, S., Boonraung, C., & Suvanasara, R. (2008). Application of chitosan in rice production. Journal of Metals, Materials and Minerals, 18(2), 47-52. https://www.jmmm.material.chula.ac.th/
Cristo, E., González, M. C., & Pérez, N. (2016). Evaluación de nuevos cultivares de arroz (Oryza sativa L.) en condiciones de bajos suministros de agua y fertilizante en la provincia de Pinar del Río. Cultivos Tropicales, 37(2), 127-133. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0258-59362016000200015&script=sci_arttext&tlng=en
Díaz, F. (2015). Efecto de la aplicación de tres bioestimulantes en el cultivo de Espinaca (Spinacea oleracea L.), en la zona de Izamba, Provincia de Tungurahua [Tesis de grado, Universidad Técnica de Babahoyo]. El Ángel-Carchi-Ecuador. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/748
González, D., Costales, D. & Falcón, A.B. (2014). Influencia de un polímero de quitosana en el crecimiento y la actividad de enzimas defensivas en tomate (Solanum lycopersicum L.). Cultivos Tropicales, 35(1), 35–42. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362014000100005
Gutiérrez, S. D., & Lau, C. B. (2019). Metodología para la formación del precio del arroz en Cuba. Revista Cubana de Finanzas y Precios, 3(1), 91-100. https://www.mfp.gob.cu/ revista. mfp /index .php/RCFP/article /view/07_V3N12019_SGPyCLR>.
Hernaíz, S., & Alvarado, R. (2008). Calidad Industrial del Arroz: un factor importante en la modernización del cultivo. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícola. https://hdl.handle.net/20.500.14001/41404
Malerba, M., & Cerana, R. (2016). Chitosan effects on plant systems. International Journal of Molecular Sciences, 17 (7), 996. https://www.mdpi.com/145284
Martínez, L., Maqueira, L., Nápoles, M. C., & Núñez, M. (2017). Efecto de bioestimulantes en el rendimiento de dos cultivares de frijol (Phaseolus vulgaris L.) Biofertilizados. Cultivos Tropicales, 38(2), 113-118. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_ arttext&pid=S0258- 59362017000200017
Norma Ramal 149 (2017). Arroz consumo. Especificaciones de calidad. Ministerio de la Agricultura. Folleto No.5. La Habana.
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (2018). Problemas y limitaciones de la producción de arroz. http://www.fao.org/docrep/006/y2778s/y2778s04.htm.

Pérez, N. (2015). Cultivares cubanos de arroz. Proyecto BASAL. https://repositorio.geotech.cu/jspui/bitstream/1234/1477/1/Cultivares%20cubanos%20de%20arroz.pdf
Reyes, D. (2019, enero 13). Del arroz en barco al arroz que cultivamos. Periódico Granma. https://www.granma.cu/file/pdf/2019/01/11/G_2019011104.pdf
Reyes, Y., Martínez, L. & Núñez, M. (2022). Aspersión foliar con BIOBRAS-16 estimula el crecimiento de plantas jóvenes de arroz (Oryza sativa L.) sometidas a tratamiento con NaCl. Cultivos Tropicales. 38(1), 155-66. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362017000100020
Rodríguez, A., Reyes, J. J., Méndez, Y., Ramírez, M. A., Falcón, A., Valle, Y., & Hernández, L. J. (2019). Efecto del Quitomax® en el rendimiento del cultivo de arroz (Oryza sativa, L.) var. J-104. Revista de la Facultad de Agronomía de La Universidad del Zulia, 36(2), 98-110. http://produccioncientificaluz.org
Silva, L. G., de Melo Guedes, G. M., Quariguasi, X. M., Pereira-Neto, W. A., Castelo-Branco, D. S. C. M., Sidrim, J. J. C., de Aguiar Cordeiro, R., Rocha, M. F. G., Vieira, R. S., & Nogueira, R. S. (2020). Antifungal activity of different molecular weight chitosans against planktonic cells and biofilm of Sporothrix brasiliensis. International Journal of Biological Macromolecules, 143, 341–348. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31812752/
Simbaña, A. (2020). Complemento de tres abonos orgánicos en el cultivo de arroz (Oryza sativa L.) variedad - Iniap fl-1480 cristalina-, Naranjal - Guayas [Tesis de Ingeniero Agrónomo, Universidad Agraria del Ecuador]. Ecuador. https://cia.uagraria.edu.ec/Archivos/SIMBA%C3%91A%20QUISHPI%20ANGEL%20ALFONSO.pdf

Published

2023-06-02

Issue

Section

Articles

How to Cite

Industrial quality of the rice variety Selection 1 low the effect of the application of Biobrás-16® and Quitomax® (Original). (2023). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 7(2), 245-259. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/3983

Most read articles by the same author(s)