Behavior of the tomato (Solanum lycopersicum, l.) variety Amalia in Cuba and Ecuador when applying QuitoMax
Keywords:
QuitoMax; tomato; yield; fruitsAbstract
Two experiments were developed, in Ecuador, under conditions of cultivation house, in the period of good seeding (april-august) of 2019, in the “Centro Experimental La Playita” belonging to the Technical University of Cotopaxi - The Mana. In Cuba it was developed in the UBPC “Delfín Moreno” in the neighborhood The Tamaras belonging to the county of Granma from November to March of the 2020, with the objective of evaluating the effect of the QuitoMax® on the tomato variety Amalia in two agriculture ecosystems. In both agriculture ecosystem a nursery was used and in the experiments four treatments those were used which were 200 mg/ha, 250 mg/ha, 300 mg/ha and the treatment control on a block at random with three repetitions. It was evaluated in both experiments: the characterization of the climate. To the 45 days after the transplant - Number of fruits for clusters Number of fruits for plant. To the 90 days after the transplant, - polar Diameter of the fruits (cm), - equatorial Diameter of the fruits (cm), - Mass of the fruits (g), - Yield (kg plant-1). For the statistical prosecution, an Analysis of Main Component was used (AMC) and an analysis of variance of double classification and the stockings were compared by the Test of Tukey (P <0,05). The best results in the two-agriculture ecosystem are obtained with the dose of 300 mg/ha with a yield of 15,63 and 13, 80 kg/plant in Cotopaxi and The Támaras respectively.
References
variedad Vyta” en condiciones edadafoclimáticas de la provincia de Granma. Trabajo de.
Diploma
Ávila, C. 2012. El efecto económico de la salinidad en el cultivo del tomate en la provincia
Granma. En Observatorio de la Economía Latinoamericana, Nº 169, 2012.
González, L., Paz, I., Martínez, B., Jiménez, M., Torres, J., Falcón, A. (2015). Respuesta
agronómica del cultivo del tomate (Solanum lycopersicum, L) var. HA 3019 a la aplicación
de quitosana. UTCiencia Ciencia y Tecnología al servicio del pueblo, 2(2): 55-60.
Hadwiger, L. (2013). Multiple effects of chitosan on plant systems: Solid science or hype. Plant
Science, 208: 42-49.
Hernández, A., Pérez, J., Bosch, D. y Castro, N. (2015). Clasificación Genética de los suelos de
Cuba. Ediciones INCA, Mayabeque, Cuba. 93 pp. ISBN-978-959-7023-77-7.
Jiménez, (2015). Evaluación de la aplicación de quitosana sobre parámetros agronómicos del
cultivo de tomate H-3108 (Solanum lycopersicum, L.) en casas de cultivo. Centro Agrícola
42(3): 83-90; julio-septiembre, 2015ISSN papel: 0253-5785 ISSN on line: 2072-2001.
Mansilla, A., Albertengo, L., Rodríguez, M. S., Debbaudt, A., Zúñiga, A., Casalongué, C. (2013)
Evidence on antimicrobial properties and mode of action of a chitosan obtained from
crustacean exoskeletons on Pseudomonas syringaepv. tomato DC3000”. Applied
Microbiology and Biotechnology, 97(15): 6957-6966.
Masó, R. (2006). Evaluación del Biobras-16 en el cultivo de la cebolla, Trabajo de Diploma,
Facultad de Ciencias Agrícolas, UDG, 52 pp.
Reyes, G., Cortéz, D. (2017). Intensidad en el uso de fertilizantes en América Latina y el Caribe
(2006-2012). Bioagro, 29(1):45-52.
Reyes, J. (2019). Respuesta de plántulas de cultivares de tomate a la aplicación de quitosana.
Vol.46, No.4, octubre-diciembre, 21-29, 2019
Reyes, J., Enríquez, E., Murillo, B., Ramírez, M., Rodríguez, A., Lara, L., Hernández, L. (2018).
Las respuestas fisiológicas, fenológicas y productivas de las plantas de tomate (Solanum
Licopersicum L.) tratadas con QuitoMax, El Cienc. INV. 45(2).
Rodríguez, R., Figueredo, J., González, O. (2013). Influencia de la quitosana en tomate
(Solanum. lycopersicum, Mill) var. “Amalia”. Centro Agrícola, 40(2): 79-84
Ruiz, J., Tejeda, T., Terry, E., y Díaz, M. (2009). Aplicación de bioproductos a la producción
ecológica de tomate. Cultivos Tropicales, 30(3), 60-64
Terry, E., Falcón, A., Ruiz, J., Carrillo, Y., Morales, H. (2017). Respuesta agronómica del cultivo
de tomate al bioproducto QuitoMax®. Cultivos Tropicales, 38(1): 147-154
Torres, J. (2018). Adaptabilidad de variedades de maíz blanco (Zeas mays, L.) a las condiciones edafoclimáticas de Granma y sus respuestas a la aplicación de tres productos bioactivos. Tesis de Maestría. Universidad de Granma.