Evaluation of Pectimorf® y QuitoMax® in the cultivation of Capsicum annuum pepper, in Lical variety (Original)

Authors

Keywords:

biological stimulants; Capsicum annuum, L; performance; treatment

Abstract

The work was carried out in the Cauto Cristo Agricultural Comprehensive Basic Business Unit, with the objective of evaluating the bioproducts Pectimorf® and QuitoMax® in the cultivation of the Lical variety pepper. Three treatments were evaluated, Treatment 1: Control Treatment, Treatment 2: Application of Pectimorf® 10 days after germination and Treatment 3: Application of QuitoMax® 10 days after germination. In the second experiment with a randomized block design with three repetitions, the treatments were evaluated: Treatment 1: Control Treatment, Treatment 2: Application of Pectimorf® at the beginning of flowering and Treatment 3: Application of QuitoMax® at the beginning of flowering. The data were processed using the statistical package STATISTICA, through a simple Anova classification for the first experiment and double for the second, as well as a multiple comparison of means by Tukey for 5%. The results demonstrated the positive effect of both bioproducts on the quality of the postures and the morphological and productive variables, evaluated with a yield of 9.09 and 8.2 t/ha-1 with Pectimorf® and QuitoMax® respectively, and 5, 12 t/ha-1 in the Control treatment.

Author Biographies

  • Dailín Ramona Rodríguez Sierra, Filial Universitaria Municipal Cauto Cristo. Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniera Agrónoma.

  • Gustavo González Gómez, Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Máster en Ciencias. Profesor Auxiliar.

  • Adys Jordan Pantoja, Filial Universitaria Municipal Cauto Cristo. Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniera Agrónoma. Máster en Ciencias. Profesora Auxiliar.

References

Abreu, E., Araujo, E., Rodríguez, S. L., Valdivia, A. L., Fuentes, L., & Pérez, Y. (2018). Efecto de la aplicación combinada de fertilizante químico y humus de lombriz en Capsicum annuum. Centro Agrícola, 45(1), 52-61. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-45-2018/no-1-ene-mar-2018/998-efecto-de-la-aplicacion-combinada-de-fertilizante-quimico-y-humus-de-lombriz-en-capsicum-annuum
Alemán, R. D., Domínguez, J., Rodríguez, Y., Soria, S., Torres, R., Vargas, J. C., Bravo, C., & Alba, J. L. (2018). Indicadores morfofisiológicos y productivos del pimiento sembrado en invernadero ya campo abierto en las condiciones de la Amazonía ecuatoriana. Centro Agrícola, 45(1), 14-23. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-45-2018/no-1-ene-mar-2018/993-indicadores-morfofisiologicos-y-productivos-del-pimiento-sembrado-en-invernadero-y-a-campo-abierto-en-las-condiciones-de-la-amazonia-ecuatoriana
Dell’Amico, J., Morales, D., Jerez, E., Rodríguez, P., Álvarez, I., Martín, R., & Días, Y. (2017). Efecto de dos variantes de riego y aplicaciones foliares de Pectimorf® en el desarrollo del frijol (Phaseolus vulgaris L.). Cultivos Tropicales, 38(3), 129-134. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/18
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2019). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. http://www.fao.org/3/ca5162es/ca5162es.pdf
Jiménez, M. C., González, L. G., Suárez, M., Paz, I., Oliva, A., & Falcón, A. (2018). Respuesta agronómica del pimiento California Wonder a la aplicación de Quitomax. Centro agrícola, 45(2), 40-46. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-45-2018/no-2-abr-jun-2018/1025-respuesta-agronomica-del-pimiento-california-wonder-a-la-aplicacion-de-quitomax
Lara, D., Costales, D., & Falcón, A. (2018). Los oligogalacturónidos en el crecimiento y desarrollo de las plantas. Cultivos Tropicales, 39(2), 127-134. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/1458
Martínez, G., Reyes, G., Falcón, R., Nápoles, G., & Núñez, V. (2016). Efecto de productos bioactivos en plantas de frijol (Phaseolus vulgaris L.) biofertilizadas. Cultivos Tropicales, 37(3), 165-171. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/1266
Mendoza, G. (2016). Evaluación del comportamiento de nueve híbridos de Bell Pepper (Capsicum annuum L.) en alta tecnología “High Tech”, como respuesta a rendimiento y calidad de fruto [Tesis de grado, Universidad Autónoma Agraria “Antonio Narro”]. Repositorio Digital Universidad Autónoma Agraria “Antonio Narro”. http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/handle/123456789/8204
Ministerio de la Agricultura. (2007). Manual Técnico para Organopónicos, Huertos Intensivos y Organoponía semiprotegida (6ta ed.). Instituto de Investigaciones Fundamentales en Agricultura Tropical. https://we.riseup.net/assets/70286/Manual.Tecnico.para.Organoponicos..Cuba.INIFAT.ACTAF.2007.pdf
Moreno, L. (2020). Evaluación de productos bioactivos en el cultivo del pimiento (Capsicum annuum L.cv cultivar LPD-5) en condiciones de casa de cultivo [Tesis de maestría, Universidad de Granma]. UDG.
Moreno, L., González, G., & Jiménez, M. C. (2019). Evaluación de productos bioactivos en semilleros en bandejas en el cultivo del pimiento (Capsicumannum, l) (Original). Redel. Revista Granmense De Desarrollo Local, 3(2), 220-230. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/818
Oficina Nacional de Estadísticas e Información. (2020). Anuario estadístico de cuba 2020. Agricultura, Ganadería, Silvicultura y Pesca. http://www.onei.gob.cu/node/15006
Sarduy, M., Díaz, I., Castellanos, L., Soto, R., & Pérez, Y. (2016). Sustratos y soluciones nutritivas para la obtención de plántulas de pimiento y su influencia en la producción en cultivos protegido. Centro Agrícola, 43(4), 42-48. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-43-2016/numero-4-2016/838-sustratos-y-soluciones-nutritivas-para-la-obtencion-de-plantulas-de-pimiento-y-su-influencia-en-la-produccion-en-cultivo-protegido
Singh, D., Geat, N., Rajawat, M. V. S., Prasanna, R., Saxena, A. K., & Rajeev, K. (2017). Isolation and Characterization of Plant Growth Promoting Endophytic Diazotrophic Bacteria from Wheat Genotypes and their Influence on Plant Growth Promotion. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(4), 1533-1540. http://dx.doi.org/10.20546/ijcmas.2017.604.188
Terry, E., Falcón, A., Ruiz, J., Carrillo, Y., & Morales, H. (2017). Respuesta agronómica del cultivo de tomate al bioproducto QuitoMax®. Cultivos Tropicales, 38(1), 147-154. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/1348

Published

2023-01-12

Issue

Section

Articles

How to Cite

Evaluation of Pectimorf® y QuitoMax® in the cultivation of Capsicum annuum pepper, in Lical variety (Original). (2023). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 7(1), 142-161. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/3770