Agroindustry behavior of some indicators of four varieties of rice (Oriza sativa, L) cultivated in saline and not saline soil in the Managerial Unit of Base "The Gabina"

Authors

Keywords:

salinity; yield; industry; evaluations

Abstract

The work was developed in areas to the UEB La Gabina, belonging to the Agroindustry Company of Grains Fernando Echenique (EAIG), in 8 lots, with soil saline (four)and not saline (four), in the campaign of cold 2019-2020, with the objective of evaluating the industry behavior of four varieties cultivated in saline and not saline soil. Was evaluated for the industry: Selection 1, Reforms, IACUBA 31, Lp-7, the valued treatments were: T1:Selection 1 in saline soil, T2:Selection 1 in non-saline soil, T3:IACUBA 31 in saline soil, T4:IACUBA in non-saline soil, T5:Reforms in saline soil,  T6:Reforms in non-saline soil, T7:LP-7 in saline soil, T8:LP-7 in non-saline soil, according to the procedure Manual for the Industry, took samples of the crop and they were taken to the Central Laboratory of Quality for the Industry of the Company and they were carried out the evaluations. The obtained data were processed with the statistical package STATISTICA version 10, being carried out a Diagram (Cluster), Analysis of Variance of Simple Classification and a test of multiple comparison of stocking for Tuckey for a level of significance of 5%. The best results are obtained respectively in the variety Lp-7 cultivated in saline soil followed by the variety IACUBA-31 in non-saline soil an industry yield of the 70, 72 and 68, 4%.

Author Biographies

  • Adriel Heredia Guerra, Empresa Agroindustrial de Granos Fernando Echenique. Bayamo

    Ing. Empresa Agroindustrial de Granos Fernando Echenique. Bayamo

  • Luis Gustavo González Gómez, Universidad de Granma

    Máster en Ciencias. Profesor Auxiliar. Universidad de Granma. Bayamo

  • María Caridad Jiménez Arteaga, Universidad de Granma

    Máster en Cidencias. Profesora Auxiliar. Universidad de Granma. Bayamo

  • Tony Boicet Fabré, Universidad de Granma

    Doctor en Ciencias. Profesor Titular. Universidad de Granma. Bayamo

References

CAR & UDCA. (2017). Mapa Susceptibilidad a la Salinización 1:1200.000. Bogotá. Obtenido de http://www.siac.gov.co/salinizacionSuelos.html.
Catalá M., Tomàs N., Martínez M., Forés V., Domingo C., Talón M., Pla E. (2013). La salinidad: un factor limitante en el cultivo del arroz. Agrícola Vergel 370, 358-362.
Cristo, E. (2016). Evaluación de nuevos cultivares de arroz (Oryza sativa L.) En condiciones de bajos suministros de agua y fertilizante en la provincia Pinar del Río. cultrop vol.37 no.2 La Habana abr.-jun. 2016.
García J., A. Hernández y R. Socorro. (2013). Evaluación del rendimiento industrial y la calidad de cocción de líneas promisorias de arroz rojo. Infociencia. 17(3).
González, D. (2015). Evaluación agroproductiva de cuatro cultivares de arroz (Oryza sativa L.) en el Sur del Jíbaro. Trabajo de Diploma Universidad Central de Las Villas.
Hernández, A., Ascanio, M.O., Pérez, J.M. (2014). Aspectos importantes en el desarrollo y estado actual de la clasificación de suelos en el mundo. Mayabeque, Cuba: Ediciones INCA; 83 p.
Hernández, E. (2011). Se incrementa en Amancio producción de arroz popular. En sitio web: http://www.radiomaboas.cu/index.php/noticias-amancio/cultura/ [Consultado el 20 de enero de 2020].
IRRI. (International Rice Research Institute). (2019). World Rice Statistics Online QueryFacility.http://irri.org/index.php?option=com_k2&view=itemlist& layout= category&tas k=category&id=744&Itemid=100346&lang=en. Fecha de consulta: 12/06/2020.
Lamz, P. & González, M. (2013). La salinidad como problema en la agricultura, la mejora vegetal una solución inmediata. Recuperado el 15 de diciembre de 2018, de INCA https://www.redalyc.org/pdf/1932/1932285460 05.pdf
Leyva, L, Saborit. R y Reyes, A. (2017). Comportamiento de variedades de arroz en suelos afectados por sales. Revista Infociencia. Vol 5. No.2. p-13-17
Mallitasig, (2016). R.P.A. “Proyecto de pre factibilidad de la planta acondicionadora de granos básicos.”, 2016.
Manual para la industria. (2018). Manual de Procedimientos para el Sistema de la Industria Arrocera. UEB Tamarindo, EAIG Sur del Jíbaro. MINAG, Instituto de Investigaciones de Granos. Ministerio de la Agricultura, La Habana. 30p.
MINAG. (2011). Modificaciones al Instructivo Técnico para el cultivo del arroz. Empresa General Agroindustrial de Granos, Ministerio de la Agricultura. La Habana.
Morejón, R.; Hernández, J. J. y Díaz, S. (2005). Comportamiento de variedades comerciales de arroz (Oryza sativa L.) en cuatro granjas del CAI arrocero de Los Palacios.22. Cultivos Tropicales, 2005, vol. 26, no. 4, p. 77-81.
Palacios, E. R.; Pauth, M.J. (2008). Evaluación avanzada de nueve líneas de arroz (Oryza sativa L.) con resistencia al manchado del grano, Valle de Sébaco. 45 p.
Polón, R., Pérez, K., Castro, R., Ruiz, M., y Maqueira, L.A. (2014). “Práctica de diferentes alturas de corte en el rebrote y su influencia en el rendimiento del arroz (Oryza sativa L.) en una variedad de ciclo medio”, Cultivos Tropicales, 33(4): 59–62, 2014, ISSN: 1819-4087.

Published

2021-06-05

How to Cite

Agroindustry behavior of some indicators of four varieties of rice (Oriza sativa, L) cultivated in saline and not saline soil in the Managerial Unit of Base "The Gabina". (2021). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 5(3), 23-33. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/2625

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>