Sustainable local tourism: a contribution to local development in Cauto Cristo (Original)

Authors

Keywords:

sustainable local tourism; local development; strategic planning of sustainable local tourism

Abstract

The research was carried out in the municipality of Cauto Cristo in the province of Granma, Cuba, with the aim of designing a methodological procedure for the municipal planning of the Sustainable Local Tourism Program as a contribution to local development. The need for a methodological procedure that takes into account the tourist attractions of the municipality to promote local tourism management was identified. The design was based on scientific methods, both theoretical and empirical and statistical, as well as the use of techniques of information search, processing and analysis of results. The partial application of the procedure was made from the tourist attractions associated with the natural, archaeological, historical-artistic, architectural, municipal ethnographic with an action plan for improvement and development based on local tourism management. The contribution consists in offering the local administration a methodological tool with a logical structure in stages and steps for planning according to local development; in addition to its small-scale application in the municipality Cauto Cristo from its heritage and contribution to local development.

Author Biographies

  • Doralmis Méndez Peña, Poder Popular Municipal. Cauto Cristo. Granma. Cuba.

    Licenciado en Economía. Máster en Desarrollo Socioeconómico Local.

  • Mayda Correa Escribano, Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Licenciado en Economía. Doctora en Ciencias Económicas. Profesor Auxiliar.

  • Adys Jordan Pantoja, Centro Universitario Municipal Cauto Cristo. Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Máster en Desarrollo Socioeconómico Local. Profesor Auxiliar.

References

Abreu, L. (2021). Determinación de las potencialidades turísticas del municipio Ranchuelo en función del desarrollo local. [Tesis de grado, Universidad Central de las Villas]. https://dspace.uclv.edu.cu/handle/123456789/26
Cardet, E., Palao, R. I. & Clarke, M. (2019). Programa de desarrollo de Gibara como destino turístico, una contribución al desarrollo local. 9na Conferencia Científica Internacional Universidad de Holguín. https://eventos.uho.edu.cu/index.php/ccm/ccm9/paper/downloadSuppFile/4263/1291
Centro Provincial del Libro y la Literatura. (2004). Catálogo de Sitios Arqueológico Aborígenes de Granma. Ediciones Bayamo. http://hist.bayamo.ohc.cu/sites/default/files/catalogo_sitios_arqueologicos.pdf
Correa, M., González, G. & García, L. (2023). Articulando la cadena del valor del turismo de naturaleza a escala local en Granma. Revista Cubana de Finanzas y Precios, 7(3), 3-18. https://www.mfp.gob.cu/revista/index.php/RCFP/article/download/03_V7N32023_MCEyOtros/302/305
Coya, L. (2019). Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social hasta el 2030: Visión de la Nación, Ejes y Sectores Estratégicos. CITMA. https://www.cepal.org/sites/default/files/courses/files/2.1plan-nacional-2030-citma.pdf
Juliá, H. E. (2016). La concepción cultural en los procesos de desarrollo local y comunitario. Unión. http://www.ciericgp.org/baseref/concepcion-cultural-procesosdesarrollo-local-comunitario
López-Guzmán, T. J. & Sánchez, S. M. (2009). Turismo comunitario y generación de riqueza en países en vías de desarrollo. Un estudio de caso en el Salvador. Revista de Estudios Cooperativos REVESCO, (99). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=36711903004
Menoya, S., Gómez, G., Pérez, I. & Cándano, L. (2017). Modelo basado en enfoque de cadena de valor para gestión del turismo desde el gobierno local en municipios con vocación turística. Retos de la Dirección, 11 (1), 172-204. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S2306-91552017000100011
Ministerio de Economía y Planificación. (2019). Principales aspectos del plan de la economía 2020. http://media.cubadebate.cu/wp-content/uploads/2019/12/Informe-de-Ministro-de-MEP-a-la-ANPP-20-diciembre-2019.pdf
Oficina Nacional de Estadística e Información. (ONEI). (2022). Anuario Estadístico Granma. Cauto Cristo. http://www.onei.gob.cu/aem-cauto-cristo-granma-2021
Organización Mundial del Turismo. (OMT). (2018). La contribución del turismo a los objetivos de desarrollo sostenible en Iberoamérica. OMT. https://www.e-unwto.org/doi/book/10.18111/9789284420018
Paneque, P. (2013). Manual Historia de Cauto Cristo. [Tesis de maestría, Universidad de Granma].
Partido Comunista de Cuba. (PCC). (2017). Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución, aprobados en el VII Congreso del PCC por el III Pleno del Comité Central de PCC. Editora Política. https://repositorio.geotech.cu/jspui/bitstream/1234/2732/1/
Pelegrín, L. (2022). Rediseño de la oferta de productos turísticos de naturaleza: Región Costa Sur Central de Cuba. Revista de Ciencias Sociales (Ve), XXVIII (Número especial 5), 376-389 https://www.redalyc.org/journal/280/28071845030/
Riveros, T. I. & Olmedo, S. L. (2020). El turismo como opción de desarrollo sostenible. Turismo y Desarrollo Local Sostenible, TURyDES, 13(28), 15-40. https://www.eumed.net/rev/turydes/28/turismo-desarrollo-sostenible.html
Rodríguez, G. (2019). El Agroturismo, una visión desde el desarrollo sostenible. Centro Agrícola, 46 (1), 62-65. http://scielo.sld.cu/pdf/cag/v46n1/0253-5785-cag-46-01-62.pdf
Rodríguez, M., Ramírez, J. F. & Pérez, I. (2020). Turismo local sostenible en áreas forestales: Una aproximación teórica. Cooperativismo y Desarrollo, COODES, 8(1), 83-98. http://scielo.sld.cu/pdf/cod/v8n1/2310-340X-cod-8-01-83.pdf
Rodríguez, S., Paez, D. & Pando L. (2020). Estrategia de desarrollo municipal de San Cristóbal. Propuesta para su perfeccionamiento desde la cultura. Cooperativismo y Desarrollo, COODES, 8(3), 490-507. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/278/636
Sánchez, S.L. (2020). Procedimiento para el diseño de productos agroturísticos en la península de Guanahacabibes. [Tesis de maestría, Universidad de Pinar del Río Hermanos Saíz Montes de Oca] https://rc.upr.edu.cu/handle/DICT/3756
Sánchez, S.L., Ramírez, J. F. & Pérez, I. (2020). Procedimiento para el diseño de productos agroturísticos. Cooperativismo y Desarrollo, COODES, 8(2), 166-182. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2020000200166
Torres, C. C., Gómez, G., González, M., Ares, E., Cardoso, R. & Flores, J. (2018). Modelo para la gestión de políticas territoriales de desarrollo local a escala municipal en Cuba. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba, 8(1). http://www.revistaccuba.cu/index.php/revacc/article/view/405
Torres, J. P., Navarro, E. & Guevara, A. (2019). Desarrollo local y turismo: Conceptualización, metodologías y aplicaciones. Revista ESPACIOS, 40(25). https://www.revistaespacios.com/a19v40n25/19402513.html
Toselli, C. (2019). Turismo, patrimonio cultural y desarrollo local. Evaluación del potencial turístico de aldeas rurales en la provincia de Entre Ríos, Argentina. Pasos. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 17 (2), 343-361. https://www.pasosonline.org/Publicados/17219/PS219_07.pdf

Published

2023-12-10

Issue

Section

Articles

How to Cite

Sustainable local tourism: a contribution to local development in Cauto Cristo (Original). (2023). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 8(1), 81-103. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/4294