Evaluation of thebiostimulant Phytomas-E in the cultivation of the rice (Oryzasativa L.), variety Selección I (Original)
Keywords:
Phytomas-E; rice; biostimulant; farmingAbstract
The present work was carried out in the Territorial Station of Investigations of Grains Jucarito, Municipality Río Cauto, County Granma, in the period from November 24 of 2019 and 24 of March of 2020 in order to determine the effect of Phytomas-E application in the vegetative growth and agricultural yield of the cultivation of the rice (Oryzasativa L.), variety Selección I, on a floor Hidromórfic, Antrópico, Gleyco and Vértico in depth. The application of different doses of this biostimulant showed a positive effect on the vegetative growth of the cultivation of the rice (Oryza sativa L.) as well as in the agricultural yield and yours components (Panicles.m-2, Full grains for panicles and mass of 1000 grains) by significant increases in comparison with the control, achieving the best results by treatment T3 (2,0 L.ha-1) with 5,82 t.ha-1of yield, 29,8 g of mass of 1000 grains, 105,6 Full grains for panicles and 422,6 Panicles.m-2.
References
Álvarez, A., Campo, A., Batista, E., & Morales, A. (2015). Evaluación del efecto del bionutriente Fitomas-E como alternativa ecológica en el cultivo del tomate. ICIDCA. Sobre los derivados de la caña de azúcar, 49(1), 3-9. https://www.redalyc.org/pdf/2231/223136961001.pdf
Batista, D., Nieto, A., Alcaraz, L., Troyo, E., Hernández, L., Ojeda, C. M. & Murillo, B. (2015). Uso del Fitomas-E como atenuante del estrés salino (NaCl) durante la emergencia y crecimiento inicial de Ocinumbasilicum L. Nova Scientia, 7(15), 265-284. https://doi.org/10.21640/ns.v7i15.399
Cabrera, W. (2014). Aplicación de los bioproductos DIMABAC y FitoMas E en el cultivo del tomate (Solanumlycopersicum L.) como alternativa agroecológica [Tesis de grado, Universidad de Artemisa]. Artemisa.
Campo, A., Alvarez, A., Batista, E., & Morales, A. (2015). Evaluación del bioestimulante Fitomas-E en el cultivo de Solanumlycopersicum L. (tomate). ICIDCA Sobre los derivados de la caña de azúcar, 49(2), 37-41. https://www.revista.icidca.azcuba.cu/wp-content/uploads/2019/06/ICIDCA-49-2-art%C3%ADculo-6.pdf
Fawzy, Z. F., Shedeed, S. I., & Hassan, N. M. K. (2016). A review of Organic Agricultural of Some Vegetable Crops. American Journal of Food Science and Health, 2(3), 25-31. http://www.aiscience.org/journal/paperInfo/ajfsh?paperId=2380
Finch, H. J. S., Samuel, A. M., & Lane, G. P. F. (2014). Fertilizers and Manures. En Lockhart & Wiseman’s Crop Husbandry Including Grassland (9th Edition) (pp. 63-91). Woodhead Publising. https://doi.org/10.1533/9781782423928.1.63
González, R. (2015). Evaluación agroproductiva de cuatro cultivares de arroz (Oryza sativa L.) en el Sur del Jíbaro [Tesis de grado. Universidad Central de Las Villas “Marta Abreu”]. Villa Clara.
Hernández, A., Pérez, J., Bosch, D., & Castro, N. (2015). Clasificación Genética de los suelos de Cuba. Ediciones INCA.
Hernández, G. Y., Batista, V. R., & Rodríguez, N. (2015 a). Efecto de momentos de aplicación de Fitomas-E en el cultivo del pepino (Cucumissativus L) variedad “Poinset” en organopónico. Revista Granma-Ciencia, 19(1), 1-8.
López, R. (2012). Comportamiento de plantas hortícolas con diferentes dosis de Fitomas-E en condiciones edafoclimáticas de Guantánamo. En: Memorias del XV Congreso Científico Internacional del INCA.
Luna, R., Reyes, J. J., López, R., Reyes, M., Murillo, G., Samaniego, C., Espinoza, A., Ulloa, C., & Travez, R. (2015). Abonos orgánicos y su efecto en el crecimiento y desarrollo del cultivo del tomate (Solanumlycopersicum L.). Centro Agrícola, 42 (2), 69-76. http://cagricola.uclv.edu.cu/index.php/es/volumen-42-2015/numero-4-2015/68-abonos-organicos-y-su-efecto-en-el-crecimiento-y-desarrollo-del-cultivo-del-tomate-solanum-lycopersicum-l
Mehdizadeh, M., Darbadi, E. I., Naseri-Rad, H., & Tohed, A. (2013). Growth and yield of tomato (Solanumlycopersicum L.) as influenced by different organic fertilizers. International Journal of Agronomy and Plant Production, 4(4), 734-738. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20183114890
Montano, R. (2008). Fitomas-E, bionutriente derivado de la industria azucarera: composición, mecanismo de acción y evidencia experimental. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar.
Morejón, R., Hernández, J., & Díaz, S. (2012). Comportamiento de tres variedades comerciales de arroz en áreas del complejo agroindustrial arrocero Los Palacios. Cultivos Tropicales, 33(1), 46-49. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/24
Omran, R. T., Fallah-Amoli, H., & Niknejad, Y. (2015). Effect of bio-fertilizers and manure fertilizer on properties agronomy of lemon balm (Mellisaofficinalis). Biological Forum-An International Journal, 7(1), 1508-1511. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20153255100
Pandey, P., & Anurag, J. (2010). Estimation of genetic parameters in indigenous rice. Advances in Agriculture and Botanics, 2(1), 79-84. http://aab.bioflux.com.ro/docs/2010.2.79-84.pdf
Parikh, M., Motiramani, N. K., Rastogi, N. K., & Sharma, B. (2012). Agro-morphological characterization and assessment of variability in aromatic rice germplasm. Bangladesh Journal of Agricultural Research, 37(1), 1-8. https://www.banglajol.info/index.php/BJAR/article/view/11168
Pérez, M., P., & Penichet, M. A. (2014). Los rendimientos arroceros en Cuba: propuesta de un sistema de acciones. Economía y Desarrollo, 152(2), 138-54. http://www.econdesarrollo.uh.cu/index.php/RED/article/view/67
Quintero, C. E. (2009). Factores limitantes para el crecimiento y productividad del arroz en Entre Ríos, Argentina [Tesis Doctoral, Universidad de la Coruña]. http://hdl.handle.net/2183/5680
Ramos, E. (2011). Densidad de siembra y fertilización nitrogenada sobre el rendimiento de la variedad de arroz Selección I.
Rivero, L. E., & Suárez, E. (2015). Instructivo Técnico Cultivo de Arroz. Asociación Cubana de Técnicos Agrícolas y Forestales.
Ruisánchez, Y., Camejo, M., & Villar, J. (2016). Influencia de diferentes frecuencias de aplicación de Fitomas-E en el cultivo del tomate (Solanum lycopersicum L.). ICIDCA. Sobre los derivados de la caña de azúcar, 50(1), 39-43. https://www.revista.icidca.azcuba.cu/wp-content/uploads/2019/06/Icidca-50-No.-1-art%C3%ADculo-7.pdf
Verdecia, E. (2011). Densidad de siembra y fertilización nitrogenada sobre el rendimiento de la variedad de arroz LP-5 [Tesis de grado, Universidad de Granma]. Granma.
Viñals, M., García, A., Montano, R. L., Villar, J. C., García, T., & Ramil, M. (2011). Estimulante del crecimiento agrícola: Fitomas-E, resultados de producción del año 2010 y su impacto en cultivos seleccionados de alimentos. ICIDCA. Sobre los derivados de la caña de azúcar, 45(3), 1-23. https://www.redalyc.org/pdf/2231/223122261003.pdf
Wattoo, J. I., Khan, A. S., Ali, Z., Babar, M., Naeem, M., AmanUllah, M., & Hussain, N. (2010). Study of correlation among yield related traits and path coefficient analysis in rice (Oryza sativa L.). African Journal of Biotechnology, 9(46), 7853-7856. https://doi.org/10.5897/AJB10.1273