Procedure for the diagnosis of quality risk management in the Drinks and Refreshments Company

Authors

Keywords:

quality management system, Risk management, diagnosis

Abstract

In order to design a procedure for the diagnosis of risk management, an investigation was carried out in the Wine Factory, belonging to the Company of Drinks and Refreshments (EMBER), in the period between November 2019 and March 2020. This made it possible to identify the common requirements of the ISO 9001: 2015 and 22 000: 2018 standards associated with risk management, prepare a checklist and integrate it with the basic risk management tools in a procedure such as tool to develop the diagnosis on the presence of risk-based thinking in the quality management system. The application of the proposed procedure will enable compliance with the requirements established in the reference standards as an important contribution to business management.

Author Biographies

  • Liset Valdés Abreu, Universidad de Granma. Bayamo, Cuba

    Profesora Asistente. Universidad de Granma. Bayamo. Granma, Cuba.

  • Mario Otero Fernández, Universidad de Granma. Bayamo, Cuba

    Dr. C . Profesor Titular. Universidad de Granma. Bayamo. Granma, Cuba.

References

Aponte, L. (2013). Implementación de los costos de la calidad como herramienta para la gestión en la Industria Alimentaria (Tesis de maestría). Universidad de Granma, Bayamo, Cuba.
Hechavarría, R. (2012) Propuesta de un procedimiento para la determinación y evaluación de los costos de la calidad en la ceba de toros en la Empresa Pecuaria “Roberto Estévez Ruz” (Tesis de maestría). Universidad de Granma, Bayamo, Cuba.
Linares, S. (2016). Desarrollo de un sistema integrado de administración de riesgo. Técnica. 22(1), 15-28.
Organización internacional de Normalización. (2018). ISO 22000:2018 Sistemas de administración de la inocuidad de los alimentos. Requerimientos para cualquier organización en la cadena alimentaria.
Ulloa, M. (2012). Procedimiento para la integración de los riesgos ambientales y de seguridad y salud ocupacional al sistema de gestión de calidad. Caso de estudio empresa de elaborados cárnicos SA de Latacunga, Ecuador (Tesis de doctorado). Universidad Tecnológica CUJAE, La Habana, Cuba.
Universidad de Jaén (2018) Procedimiento documentado: gestión de riesgos y oportunidades. Jaén, España: Editorial Universidad de Jaén.
Velasco, A. P. (2017). Claves para la gestión de riesgos. Bogotá, Colombia: VERITAS.

Published

2021-07-19

How to Cite

Procedure for the diagnosis of quality risk management in the Drinks and Refreshments Company. (2021). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 5(3), 261-275. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/2700