Strengthening of agricultural development management in Guisa from the Municipal University Center (Original)

Authors

  • Aliuska Estrada Martínez Universidad de Granma
  • Luis Jesús Escalona Cruz Instituto de Investigaciones Agropecuarias “Jorge Dimitrov”
  • Yidnelys Santiesteban Tamayo Universidad de Granma

Keywords:

local development; sustainability; innovation; agricultural

Abstract

Due to the urgency of adopting new ways of thinking, organizing, acting and mobilizing productive potentials, the context of agricultural innovation was analyzed in Guisa municipality, Granma province, whose production base is fundamentally agricultural, with the aim of contributing to local agricultural development from the Municipal University Center through an action plan that suppose a dialogue between the academy and the peasant knowledge. The analysis of the context showed a municipality with a very low municipal development index and in correspondence, an insecure agricultural development scenario, conditioned by the disarticulation of actors and the limited scope of its financing management, territorial policies for development, and of products, with nuances of asymmetries and few spaces for training and education. The potentials whose strategic use will contribute to local agricultural development were identified, which constitute the basis for the selection of strategic lines of work to contribute to local agricultural development from the Municipal University Center. The implementation of a contextualized action plan has allowed solid steps in the consolidation of a management process for development. The dialogue between scientific knowledge and peasant knowledge facilitates local agricultural and nourishing development, through the strategic conception of sustainable development on agro-ecological basis and a social equity approach.

Author Biographies

  • Aliuska Estrada Martínez, Universidad de Granma

    Licenciada en Bioquímica, Profesora Auxiliar, Centro Universitario Municipal Guisa

  • Luis Jesús Escalona Cruz, Instituto de Investigaciones Agropecuarias “Jorge Dimitrov”

    Licenciado en Microbiología y Máster en Educación Superior, Profesor Auxiliar

  • Yidnelys Santiesteban Tamayo, Universidad de Granma

    Licenciada en Historia y Máster en Educación, Instructora, Centro Universitario Municipal Guisa

References

Águila, P. C. E. (2018). Gestión del desarrollo local en Cuba. Los retos en su actual proceso de transición. Revista Caribeña de Ciencias Sociales. En línea: https://www.eumed.net/rev/caribe/2018/09/desarrollo-local-cuba.html
Alejandro, M. (2013). Concepción y metodología de la educación popular: selección de lecturas. La Habana: Editorial Caminos.
Altieri, M. y Nicholls, C. (2000). Agroecología: Teoría y práctica para una agricultura sustentable. En línea: http://www.ambiente.gov.ar/infotecaea
Altieri, M. (2001). Agroecología: Principios y estrategias para diseñar sistemas agrarios sustentables. En línea: http://infoagro.net/shared/docs/a2/AgroecAltieri.pdf
Altieri, M A. (2017). Agroecología, pequeñas fincas y soberanía alimentaria. En línea: http://www.ambiente.gov.ar/infotecaea
Caballero, R. (2017). Agricultura sostenible: ¿alternativa, o único camino para lograr la soberanía alimentaria? En: Hacia una gestión participativa del desarrollo local. Textos de apoyo al diplomado para la implementación del Sistema de Innovación Agropecuaria Local. Ediciones INCA.
Colectivo de autores. (2014). Estudio de potencialidades agropecuarias y silvícolas. Órgano de Montaña Guisa.
CPP. (2014). Apoyo a la implementación del programa de acción nacional de lucha contra la desertificación y la sequía en Cuba. La Habana: Iré Production.
Espina, M. (2017). Diplomado sobre descentralización y financiación para el desarrollo territorial. Módulo Sociocultural. La Habana.
Funes F. R. (2009). Agricultura con futuro: La alternativa agroecológica para Cuba. Matanzas, Cuba: Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey.
García, A.; Nova, A.; Cruz, B. A. (2014). Despegue del sector agropecuario: condición necesaria para el desarrollo de la economía cubana. En Economía Cubana: transformaciones y desafíos (CEES, ed.). La Habana: Ciencias Sociales, pp. 197-260.
Gliessman, S. (1998). Agroecology: ecological processes in sustainable agricultura. Michigan. Ann Arbor Press.
Gliessman, S.R.; Rosado, F.J.; Guadarrama, C.; Jedlicka, J.; Cohn, A.; Mendez, V. E.; Cohen, R.; Trujillo, L.; Bacon, C.; Jaffe, R. (2007). Agroecología: promoviendo una transición hacia la sostenibilidad. Ecosistemas 16 (1): 13-23. Enero. http://www.revistaecosistemas.net/articulo.asp?Id=459
Nicholls, C. I.; Altieri, M. A. (2017). Enfrentando el cambio climático: Estrategias agroecológicas para la Agricultura campesina, en Nuevos caminos para reforzar la resiliencia Agroecológica al cambio climático.
Nova A. (2016). La agricultura en Cuba. Taller Nacional de Intercambio sobre agricultura sostenible. Varadero: Fundación Antonio Núñez Jiménez.
.
Valdés, N.; Zamora, Y. (2019). Manual de usuarios IVEA 2.0. I Taller Nacional de Cambio Climático. Proyecto de Innovación Agropecuaria Local (PIAL).

Published

2020-07-08

Issue

Section

Articles

How to Cite

Strengthening of agricultural development management in Guisa from the Municipal University Center (Original). (2020). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 4, 648-661. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/1718