ffects of pyroligneous acid and Quitomax on lettuce (Lactuca sativa, L) (Original)

Authors

Keywords:

bioproducts; organopónico; yield; lettuce

Abstract

The present work was carried out in the “18 plantas” organoponic of Bayamo, a national reference in the winter period of the year 2021, specifically from December 4 to December 26, with the objective of evaluating the yield and quality of the Black variety lettuce. Seed Simpsom when applying Piroleñoso Acid and Quitomax. For this, three 30 m long and 11.25 m wide beds were selected and divided into three equal parts with a separation between the divisions of 50 cm, executing the following treatments on a random block design with three treatments and three replicates: 1.- Treatment 1: Application of Pyroligneous Acid foliarly 7 days after transplanting (DDT); 2.- Application of Quitomax 7 days after the transplant in a foliar manner; 3.- Control treatment, 7 days after the transplant, water was sprayed. The following variables were evaluated at harvest time: Plant height (cm), leaf length (cm), leaf width (cm), leaf mass (g), yield (kg m2) and an economic analysis was performed. To evaluate the data obtained, the statistical package STATITICA, version 10, the Analysis of Variance of double Classification and a multiple comparison test of means by Tuckey for a significance level of 5% were used. The results demonstrated the positive effect of the two evaluated bioproducts with a yield of 2.95 and 3.36 kg m2 in Pyroleño Acid and Quitomax respectively.

Author Biographies

  • Anabel Oliva Lahera, Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniera Agrónoma. Profesora Instructora.

  • Luis Gustavo González Gómez, Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniero Agrónomo. Máster en Producción Vegetal. Profesor Auxiliar.

  • María Caridad Jiménez Arteaga, Universidad de Granma. Bayamo. Granma. Cuba.

    Ingeniera Agrónoma. Máster en Educación. Profesora Auxiliar.

References

Arancon, N. Q., Schaffer, N., & Converse, C. E. (2015). Effects of Coconut Husk and Sphagnum Moss-Based Media on Growth and Yield of Romaine and Buttercrunch Lettuce (Lactuca Sativa) in a Non-Circulating Hydroponics System. Journal of Plant Nutrition, 38(8), 1218-1230. https://doi.org/10.1080/01904167.2014.983117
Badawy, M. E. I., & Rabea, E. I. (2011). A Biopolymer Chitosan and Its Derivatives as Promising Antimicrobial Agents against Plant Pathogens and Their Applications in Crop Protection. International Journal of Carbohydrate Chemistry, 2011, 1-29. https://doi.org/10.1155/2011/460381
FAOSTAT. (2021). Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://www.fao.org/faostat/en/#home
García, A. (2019). Evaluación de los efectos de Quitomax en el cultivo de lechuga (Lactuca sativa, L.) y pepino (Cucumis sativus, L.). [Tesis de grado, Facultad de Ciencias Agrícolas, Universidad de Granma].
Garcia, L. G. S., de Melo Guedes, G. M., Fonseca, X. M. Q. C., Pereira-Neto, W. A., Castelo-Branco, D. S. C. M., Sidrim, J. J. C., de Aguiar Cordeiro, R., Rocha, M. F. G., Vieira, R. S., & Brilhante, R. S. N. (2020). Antifungal activity of different molecular weight chitosans against planktonic cells and biofilm of Sporothrix brasiliensis. International Journal of Biological Macromolecules, 143, 341–348. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813019365249
González, P. (2019). Consecuencias ambientales de la aplicación de fertilizantes. Biblioteca del Congreso Nacional de Chile, Asesoría Técnica Parlamentaria. https://obtienearchivo.bcn.cl/obtienearchivo?id=repositorio/10221/27059/1/Consecuencias_ambientales_de_la_aplicacion_de_fertilizantes.pdf
López, R., & Lobaina, J. (2019). Comportamiento de plantas hortícola con diferentes dosis de FitoMas E en condiciones edafoclimáticas de Guantánamo. Centro Universitario Guantánamo.
Ministerio de la agricultura. (2017). Nuevo Manual de Organopónico y Hortalizas. Pueblo y Educación.
Morales, R., & Jennifer, J. (2019). Evaluación de cultivo de lechuga hidropónica (Lactuca Sativa L.) en raíz flotante bajo diferentes soluciones nutritivas [Tesis de grado, Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)]. Repositorio Universidad Estatal Península de Santa Elena. https://repositorio.upse.edu.ec/handle/46000/4808
Penedo, M. M. (2008). Extracción de elementos metálicos de las colas de la Tecnología carbonato amoniacal con líquidos de pirolisis [Tesis doctoral, Departamento de Ingeniería Química, Universidad de Oriente]. Santiago de Cuba.
Puglisi I, La Bella E, Rovetto EI, Lo Piero AR, Baglieri A. (2020). Biostimulant Effect and Biochemical Response in Lettuce Seedlings Treated with A Scenedesmus quadricauda Extract. Plants (Basel), 9(1). https://doi.org/10.3390/plants9010123
Quispe, E. W. A., Figueras, M. L. T., Pezoa, A. B., Laguna, O. T., Gonzales, W., & Contreras, V. H. E. (2018). Evaluación de la concentración de nitratos, calidad microbiológica y funcional en lechuga (Lactuca sativa L.) cultivadas en los sistemas acuapónico e hidropónico. Anales Científicos, 79(1), 101-110. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6479996
Rouphael, Y.; Carillo, P.; Colla, G.; Fiorentino, N.; Sabatino, L.; El-Nakhel, C.; Giordano, M.; Pannico, A.; Cirillo, V.; Shabani, E.; Cozzolino, E.; Lombardi, N.; Napolitano, M.; Woo, S.L. (2020). Appraisal of Combined Applications of Trichoderma virens and a Biopolymer-Based Biostimulant on Lettuce Agronomical, Physiological, and Qualitative Properties under Variable N Regimes. Agronomy, 10(2). https://doi.org/10.3390/agronomy10020196
Sharma, N., Acharya, S., Kumar, K., Singh, N., & Chaurasia, O. P. (2018). Hydroponics as an advanced technique for vegetable production: An overview. Journal of Soil and Water Conservation, 17(4), 364-371. https://doi.org/10.5958/2455-7145.2018.00056.5
Terry, E., Ruiz, J., Tejeda, T., Reynaldo, I., & Díaz de Armas, M. (2011). Respuesta del cultivo de la lechuga (Lactuca sativa L.) a la aplicación de diferentes productos bioactivos. Cultivos tropicales, 32(1), 28-37. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/59
Vicente, Y., Durand-Cos, J. I., Tope, A., Terry-Lamothe, A. O., Acosta-Acosta, Y. (2020). Alternativas orgánicas para la producción de lechuga (Lactuca Sativa L.) en condiciones de organopónico. Hombre, Ciencia y Tecnología, 24(3), 101 -110.
Xu, C., & Mou, B. (2018). Chitosan as Soil Amendment Affects Lettuce Growth, Photochemical Efficiency, and Gas Exchange. Hortte, 28(4), 476–480. https://doi.org/10.21273/HORTTECH04032-18

Published

2023-02-20

Issue

Section

Articles

How to Cite

ffects of pyroligneous acid and Quitomax on lettuce (Lactuca sativa, L) (Original). (2023). REDEL. Revista Granmense De Desarrollo Local, 7(1), 297-313. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/3836

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2