Efficacy of commercial biofungicides in the control of Colletotrichum sp., causal agent of anthracnose in avocado (Original).
Keywords:
fungus; avocado; Colletotrichum spp.; botanical extractsAbstract
The avocado is a fruit that is produced in a wide variety of countries with warm and temperate climates. However, most of the avocado production is found in Latin American countries, since this species is native to America. Avocado cultivation worldwide faces important challenges, since its production is affected by a series of both biotic and abiotic factors. One of the biotic diseases that affect avocado is anthracnose, which is caused by the fungus Colletotrichum spp. This fungus is one of the main pathogens that affects the 'Hass' avocado variety. The experiment was developed in the phytopathology laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences, which belongs to the Technical University of Machala. The experiment was carried out following a Completely Randomized Design that included eight treatments. For each of the treatments, three repetitions were carried out, resulting in a total of 24 experimental units. Continuous measurements were carried out, from the beginning of the experiment until the fungus reached its maximum growth in the control group. During this period, the development of the mycelium in each Petri dish was evaluated using a calibrated ruler. As a result, in the comparison of medians, treatment T7 (ecolife) stands out by exhibiting the lowest median, which indicates that it exerts a highly significant antifungal effect compared to the other treatments.
Downloads
References
Álvarez, J. J. (2021). Análisis de la producción de aguacate en el Ecuador y su exportación a mercados internacionales en el periodo 2008 al 2018. Repositorio Universidad Técnica de Machala. https://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/16595
Arias, F., Montoya, C., & Velásquez, O. (2018). Dinámica del mercado mundial de aguacate. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, (55), 22 -35. https://www.mendeley.com/catalogue/d76e3eab-2cce-3597-b0ca-4e7710c8686d/
Barroso, A., Ochoa, Y., Cerna, E., Tucuch, M., Olalde, V., & Robles, L. (2021). Manejo in vitro de antracnosis (Colletotrichum acutatum Simmonds) en aguacate mediante el uso de principios activos botánicos. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 8(2), 1-7. https://www.scielo.org.mx/pdf/era/v8n2/2007-901X-era-8-02-e3038.pdf
Cañas, G., Galindo, L., Arango, R., & Saldamando, C. (2015). Diversidad genética de cultivares de aguacate (Persea americana) en Antioquia, Colombia. Agronomía Mesoamericana, 26(1), 129-143. https://www.redalyc.org/journal/437/43758353013/43758353013.pdf
Chávez, M., Gutiérrez, P., Montaño, B., & González, R. (2019). Evaluación in vitro del quitosano y aceites esenciales para el control de dos especies patógenas de Colletotrichum aisladas de aguacate (Persea americana Mill). TIP Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas, 22, 1-8. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-888X2019000100112
Carrillo, J. A., García, R., Muy Rangel, M. D., Sañudo, A., Márquez, I., Allende, R., De la Garza, Z., Patiño, M., & Galindo, E. (2005). Control biológico de antracnosis [Colletotrichum gloeosporioides (Penz.) Penz. y Sacc.] y su efecto en la calidad poscosecha del mango (Mangifera indica L.) en Sinaloa, México. Revista Mexicana de Fitopatología, 23(1), 24-32. https://www.redalyc.org/pdf/612/61223104.pdf
Cerón, L. E., Higuera, B. L., Sánchez, J., Bustamante, S., & Buitrago, G. (2006). Crecimiento y desarrollo de colletotrichum gloeosporioides f. alatae durante su cultivo en medios líquidos. Acta Biológica Colombiana, 11(1). http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0120-548X2006000100008&script=sci_arttext
Cun Jaramillo, M. L., Álvarez, C. A., & Vargas, O. N. (2017). Efecto del compost proveniente de piscinas de oxidación en el rendimiento del cultivo del melón. Revista Científica Agroecosistemas, 5(3), 123-130. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/149
Duarte, J. J. (2022). Evaluación del Extracto Etanólico Crudo de Trichoderma sp. en el Control del Crecimiento in Vitro y el Efecto Preventivo Contra la Infección de Colletotrichum sp. en Frutos de Annona squamosa L [Tesis de Grado, Universidad de Santander]. https://repositorio.udes.edu.co/server/api/core/bitstreams/eae0953e-3cb8-4b3b-a869-0d16eb6e15d5/content
Ellis, M. B. (1976). More Dematiaceous Hyphomycetes. International Mycological Institut Kew. https://archive.org/details/moredematiaceous0000elli
Landero, N., Lara, F. M., Andrade, P., Aguilar, L. A., & Aguado, G. J. (2016). Alternativas para el control de Colletotrichum spp. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(5), 1189-1198. https://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v7n5/2007-0934-remexca-7-05-1189.pdf
Pérez, A. (2022). Tratamientos alternativos en campo postcosecha para el manejo de antracnosis y su efecto en la calidad del fruto de aguacate `Hass` [Tesis de maestría, Universidad de Montecillo]. http://193.122.196.39:8080/bitstream/handle/10521/4910/Perez_Hernandez_A_MC_RGP_Fruticultura_2022.pdf?sequence=1
Salazar, E., Hernández, R., Tapia, A., & Gómez-Alpízar, L. (2012). Identificación molecular del hongo colletotrichum spp., aislado de banano (musa spp) de altura en la zona de Turrialba y determinación de su sensibilidad a fungicidas poscosecha. Agronomía Costarricense 36(1), 53-68. https://www.scielo.sa.cr/pdf/ac/v36n1/a04v36n1.pdf
Segundo, B., Echevarria, C., Bello, N., Borjas-Ventura, R., Alvarado-Huamán, L., Castro-Cepero, V., & Julca-Otiniano, A. (2022). Control in vitro de Colletotrichum gloeosporioides aislado de la pitaya amarilla de Huambo (Selenicereus megalanthus). Idesia, 40(3), 75-80.
Sutton, B. (1980). The Coelomycetes. Commonwealth Mycological Institute, Kew. https://archive.org/details/coelomycetesfung0000sutt_z0y7
Starobinsky, G., Monzón, J., Di Marzo Broggi, E., & Braude, E. (noviembre de 2021). Bioinsumos para la agricultura que demandan esfuerzos de investigación y desarrollo. Capacidades existentes y estrategia de política pública para impulsar su desarrollo en Argentina. Documentos de Trabajo del CCE N° 17. Consejo para el Cambio Estructural - Ministerio de Desarrollo Productivo de la Nación. https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/2021/03/dt_17_-_bioinsumos.pdf
Tamayo, P. J. (2007). Enfermedades del Aguacate. Politécnica, (4), 51-70. https://biblat.unam.mx/hevila/Revistapolitecnica/2007/no4/2.pdf
Trinidad, E., Ascencio, F., Ulloa, J., Ramírez, J., Ragazzo, J., Calderón, M., & Bautista, P. (2017). Identificación y caracterización de Colletotrichum spp. causante de antracnosis en aguacate Nayarit, México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 3953-3964. https://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v8nspe19/2007-0934-remexca-8-spe19-3953-en.pdf
Vásquez, R., & García, S. (2021). Estudio técnico-económico en el cultivo del aguacate, cantón Atahualpa, provincia El Oro. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 30(3). http://www.scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542021000300009
Viera, A., Sotomayor, A., & Viera, W. (2016). Potencial del cultivo de aguacate (Persea americana Mill) en Ecuador como alternativa de comercialización en el mercado local e internacional. Revista Científica y Tecnológica UPSE, 3(3), 1-9. https://www.researchgate.net/publication/311947045_Potencial_del_cultivo_de_aguacate_persea_americana_mill_en_Ecuador_como_alternativa_de_comercializacion_en_el_mercado_local_e_internacional
Zapata, Y. A., Izquierdo, L. F., Botina, B. L., & Beltrán, C. R. (2021). Efficacy of microbial antagonists and chitin in the control of Colletotrichum gloeosporioides in postharvest of mango cv. Azúcar. Mexican Journal of Phytopathology, 39(2), 248-265. https://doi.org/10.18781/R.MEX.FIT.2102-1
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Roca. Scientific-educational publication of Granma province.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.