Survival of white shrimp (litopenaeus vannamei) in relation to water quality parameters (Original)
Keywords:
crustacean, survival; physico-chemical parameter; survivalAbstract
The relationship between the water quality parameters and the survival percentage and the white shrimp (Litopenaeus vannamei) in the shrimp farm of the south coast (Calisur), Río Cauto municipality, Granma province was evaluated. The study was carried out in three ponds of farm 1 during the sowing and cultivation months of crustacean (October 2020 to January 2021); where the environmental conditions and the characteristics of the species were taken into account. Constant control and monitoring of some physical-chemical parameters was carried out: pH, salinity (ppm), dissolved oxygen (mg L), temperature (ºC) and transparency (cm), as well as their influence on the survival and yields of the shrimp. The data obtained were analyzed in the entity's laboratory by the working group; obtaining the results that pond 27 was superior in relation to water quality, which satisfactorily influenced the survival and yields of the shrimp and good productive results.
References
Aguilar, L., & Castañeda, I. (2000). Sobre marinos, marinas, mares y mareas: perspectivas de género en zonas marino – costeras. Unión Mundial para la Naturaleza UICN, 8-65. https://policycommons.net/artifacts/1372183/sobre-marinos-marinas-mares-y-mareas/1986359/
Aldana, Y., & Tornés, E. (2020). Efecto de la melaza de caña en la precría de postlarvas de camarón (Litopenaeus vannamei) [Tesis maestría, Universidad de Granma. ]. UDG.
Artiles, A., Rodríguez, I., Pérez, A., Pérez, L., & Espinosa, G. (2011). Low genetic variability in the fifth introduction of Litopenaeus vannamei in Cuba, as estimated with microsatellite markers. Biotecnología Aplicada. 28(3), 148-150. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=36417
Arzola, J., Piña, P., Nieves, M., & Medina, M. (2013). Supervivencia de postlarvas de camarón blanco (Litopenaeus vannamei) a diferentes salinidades y temperaturas. Revista MVZ Córdoba, 18, 3618-3625. https://doi.org/10.21897/rmvz.127
Briceño, S. (2021) ¿Cómo influye la salinidad en el cultivo de camarones? Molinoschampion. https://www.molinoschampion.com/salinidad-en-el-cultivo-de-camarones/
Briones, P., Hernández, A., Leal, M., & Calvario, R. (2017). La calidad del agua en diferentes unidades de producción acuícola de Tlaxcala, México. Revista Iberoamericana de Ciencias, 4(5), 41-48. http://www.reibci.org/publicados/2017/oct/2500108.pdf
Carvajal, L. (2014). Oxígeno en estanques de camarón. Clásico y Élite. https://www.balnova.com/oxigeno-en-estanques-de-camaron
Carvajal, L. (2014). pH en estanques de camarón. Clásico y Élite. https://www.balnova.com/ph-en-estanques-de-camaron
Cuéllar, J., Lara, C., Morales, V., & García, O. (2010). Manual de buenas prácticas de manejo parael cultivo del camarón blanco Penaeus vannamei. New Concept Publications. https://aquadocs.org/bitstream/handle/1834/32462/86.%20Various%20Institutions.%20MBP%202010%5B1%5D.pdf?sequence=1
Empresa para el Cultivo del Camarón. (2016). Produccion. Manejo de estanques para el cultivo de camarón. P3.EC04.
Empresa para el Cultivo del Camarón. (2020). Balance Anual de Indicadores de Eficiencia Productiva. La Habana.
Escobar, C., Pachamoro, M., & Reyes, W. ( 2017). Supervivencia y crecimiento de machos adultos del camarón de río Cryphiops caementarius Molina, 1782 (crustacea, palaemonidae) expuestos a salinidades. Revista Ecología aplicada, 16(2),75-82. https://doi.org/10.21704/rea.v16i2.1010
Ferreira, J., Falconer, L., Kittiwanich J., Ross L., Saurel, C., Wellman, K., Zhu, C., & Suvanachai, P. (2015). Analysis of production and environmental effects of Nile tilapia and White shrimp culture in Thailand. Aquaculture, 477, 23-26. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2014.08.042
Grupo Empresarial para el Desarrollo del Cultivo de Camarón. (2016). Procedimientos operacionales de trabajo. Manejo de estanques para el cultivo del camarón. POT-E001CC1, 1-17.
Hannacolmbia. (2021). Calidad del agua en el cultivo del camarón. https://www.hannacolombia.camaronicultura
Lara, C. L., Espinosa, A., Rivera, M., Astorga, K. R.., Acedo, E., & Bermúdez, M. C. (2015). Desarrollo de camarón (Litopenaeus vannamei) en un sistema de cultivo intensivo con biofloc y nulo recambio de agua. Revista AquaTIC, (43), 1-13. http://revistaaquatic.com/ojs/index.php/aquatic/article/view/263
Leiva, A. (2018). Comparación de los parámetros físico-químicos del agua, en dos sistemas intensivos de producción de camarón marino Penaeus vannamei en la finca San José, Retalhuleu, Guatemala (Ciclo 1, 2014) [Tesis de grado, Universidad de San Carlos de Guatemala]. Guatemala.
Mayer, E. (2021). Monitoreo de la calidad de agua del estanque para mejorar la producción de camarones y peces. Agromeat. https://www.agromeat.com/77510/monitoreo-de-la-calidad-de-agua-del-estanque-paramejorar-la-produccion-de-camarones-y-peces
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2018). El estado mundial de la pesca y la acuicultura 2018. Cumplir los objetivos de desarrollo sostenible. Roma. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
Paredes, J., & Rodríguez, J. (2020). Monitoreos de los parámetros de la temperatura y el pH para evaluar las afectaciones del cultivo del Camarón Blanco (Litopenaeus vannamei, Boone, 1931) [Tesis de grado, San Luis de la Herraduras]. La Paz.
Rayo, F. (2009). Comparación de dos tipos de sistema de cosecha de camarones de cultivo empleado en nicaragua y valorado en planta de proceso. [Tesis doctoral, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua]. UNAN-León, http://riul.unanleon.edu.ni:8080/jspui/bitstream/123456789/1114/1/213204.pdf
Tang, Y., Tao, P., Tan, J., Mu, H., Peng, L., & Yang D. (2014). Identification of Bacterial Community Composition in Freshwater Aquaculture System Farming of Litopenaeus vannamei Reveals Distinct Temperature-Driven Patterns. International journal of molecular sciences, 15(8), 13663-13680. https://www.mdpi.com/1422-0067/15/8/13663
Ulloa, T. (2015). El efecto de dos porcentajes de recirculación de agua en el cultivo de camarón (Litopenaeus vannamei). [Tesis de grado, Universidad de Machala]. Ecuador.
Valencia, G., Frías, M., Vanegas, R., Pérez, J. Chávez, M., & Páez F. (2018). Acute Toxicity of Ammonia, Nitrite and Nitrate to Shrimp, (Litopenaeus vannamei) Postlarvae in Low-Salinity Water. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, 101(2), 229-234. https://doi.org/10.1007/s00128-018-2355-z