Effect of microorganisms in the cultivation of Capsicum annuum L. under plastic mulch (Original).

Authors

Keywords:

microorganisms; trichoderma; beauveria bassiana; bell pepper

Abstract

Microorganisms such as Trichoderma and Beaveria bassiana have the ability to mitigate pathogen problems in different crops. However, the application of these microorganisms as enhancers in the development of bell pepper plants to increase their production and yield is limited in their documentation. Therefore, the objective of this research was to evaluate the effect that microorganisms have on the Yolo Wonder variety bell pepper crop: T0 (control); T1 (Trichoderma); T2 (Beauveria); T3 (trichoderma-beauveria), and 3 replications giving for each experimental unit 18 sample units, giving a total of 216 bell pepper plants for the whole experimental design. The use of these microorganisms in the cultivation of bell pepper, could indicate us that the use of Trichoderma influenced in a positive way in the vegetative development: plant height (58,28 cm), stem shaft (12,18 mm), aerial weight of the plant in fresh (210,49 g), aerial weight of the plant in dry (51,92 g), root length (23,13 cm), weight of the root in fresh (19,55 g), weight of the root in dry (5,9 g), and productive: fruit number (3.91); fruit weight (124.52 g), fruit length (10.25 cm), fruit diameter (9.65 cm), pericarp thickness (6.05 mm) and ° BRIX (4.13 brix), compared to the other treatments indicated.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Madeleine Nathaly Pulgarín Sánchez, Universidad Técnica de Machala. Machala. Ecuador.

    Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Técnica de Machala. Machala. Ecuador.

  • María Emilse Sánchez Rueda, Universidad Técnica de Machala. Machala. Ecuador.

    Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Técnica de Machala. Machala. Ecuador.

  • Angel Eduardo Luna-Romero, Universidad Técnica de Machala. Machala. Ecuador.

    Ingeniero Agrónomo. Magister Scientiae Recursos Hídricos. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Técnica de Machala. Machala. Ecuador.

References

Baños, Y., Concepción, A., Lazo, R., González, I., & Morejón, L. (2010). Efecto de enmiendas orgánicas y Trichoderma spp. en el manejo de Meloidogyne spp. Revista Brasileira de Agroecologia, 5(2), 224-233. https://orgprints.org/id/eprint/24512/1/Ba%C3%B1os_Efecto.pdf

Beltrán, M., & Bernal, A. (2022). Biofertilizantes: alternativa biotecnológica para los agroecosistemas. Revista Mutis, 12(1). https://doi.org/10.21789/22561498.1771

Bezemer, T. M., & van Dam, N. M. (2005). Linking aboveground and belowground interactions via induced plant defenses. Trends in ecology & evolution, 20(11), 617-624. https://doi.org/10.1016/j.tree.2005.08.006

Cabrera, G., & Tapuy, M. (2021). Evaluación de tres dosis de micorrizas en el cultivo de pimiento (Capsicum annuum) en el cantón la Maná [Universidad Técnica de Cotopaxi]. https://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/7296/1/UTC-PIM-000307.pdf

Chávez, I., Zelaya, L., Iván, C., Cruz, C., Rojas, E., Ruíz, S., & De Los Santos, S. (2020). Consideraciones sobre el uso de biofertilizantes como alternativa agro-biotecnológica sostenible para la seguridad alimentaria en México. Revista Mexicana Ciencias Agrícolas, 11(6), 1423-1436. https://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v11n6/2007-0934-remexca-11-06-1423.pdf

FAOSTAT. (2020). FAOSTAT. https://www.fao.org/faostat/es/#country/58

Fuhrman, J. A. (2009). Microbial community structure and its functional implications. Nature, 459(7244), 193-199. https://doi.org/10.1038/nature08058

Gómez, R., Morales, M., Alvarado, F., & Wu, S. (2012). La agricultura orgánica: los beneficios de un sistema de producción sostenible [Universidad del Pacífico]. https://repositorio.up.edu.pe/bitstream/handle/11354/421/DD1214.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Hinsinger, P., Bravin, M. N., Devau, N., Gérard, F., Le Cadre, E., & Jaillard, B. (2008). K-3 Soil-Root-Microbe Interactions in the Rhizosphere-A Key to Understanding and Predicting Nutrient Bioavailability to Plants. 5th International Symposium ISMOM. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-27912008000400008

Jiménez, C., Sanabria, N., Altuna, G., & Alcano, M. (2011). Efecto de Trichoderma harzianum (Rifai) sobre el crecimiento de plantas de tomate (Lycopersicon esculentum L.). Revista de la Facultad de Agronomía, 28, 1-10. https://www.revfacagronluz.org.ve/PDF/enero_marzo2011/v28n1a20111101.pdf

Luna-Romero, A., Ramírez, I., Sánchez, C., Conde, J., Agurto, L., & Villaseñor, D. (2018). Spatio-temporal distribution of precipitation in the Jubones river basin, Ecuador: 1975-2013. Scientia Agropecuaria, 9(1), 63-70. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.01.07

Martínez, J., Ojeda, F., Yepes, I., & Jácome, I. (1989). Formas de secado en la determinación de la materia seca en el Pennisetum purpureum cv. Taiwan A-144. I. por ciento de materia seca. Pastos y Forrajes, 12(1), 59. file:///C:/Users/Usuario/Downloads/1348-1-1705-1-10-20120528.pdf

Merchán, J., Ferrucho, R., & Álvarez, J. (2014). Efecto de dos cepas de Trichoderma en el control de Botrytis cinerea y la calidad del fruto en fresa (Fragaria sp.). Revista Colombiana de Ciencias Horticolas, 8(1), 44-56. http://www.scielo.org.co/pdf/rcch/v8n1/v8n1a05.pdf

Patiño, C., & Sanclemente, O. (2014). Los microorganismos solubilizadores de fósforo (MSF): una alternativa biotecnológica para una agricultura sostenible. Ciencias Agrícolas, 10(2), 288-297. http://www.scielo.org.co/pdf/entra/v10n2/v10n2a18.pdf

Romero, W., Jaramillo, E., & Luna, Á. (2022). Evaluación morfológica del pimiento (capsicum annun l.) bajo diferentes coberturas vegetales muertas, Ecuador. Revista Científica Agroecosistemas, 10(3), 134-142. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes

Rosabal, L., Macías, P., Maza, M., López, R., & Guevara, F. (2021). Microorganismos del suelo y sus usos potenciales en la agricultura frente al escenario del cambio climático. Magna Scientia Uceva, 1(1), 104-117. https://doi.org/10.54502/msuceva.v1n1a14

Schirawski, J., & Perlin, M. H. (2018). Plant–Microbe Interaction 2017—The Good, the Bad and the Diverse. International Journal of Molecular Sciences, 19(5). https://doi.org/10.3390/ijms19051374

Singh, B. K., Bardgett, R. D., Smith, P., & Reay, D. S. (2010). Microorganisms and climate change: terrestrial feedbacks and mitigation options. Nature Reviews Microbiology, 8(11), 779-790. https://doi.org/10.1038/nrmicro2439

Villaseñor, D., Chabla, J., & Luna, E. (2015). Caracterización física y clasificación taxonómica de algunos suelos dedicados a la actividad agrícola de la provincia de El Oro. Cumbres, 1(2), 28-34. https://investigacion.utmachala.edu.ec/revistas/index.php/Cumbres/article/view/15/13

Viracocha, P. (2023). Control de la tristeza del pimiento (Phytophthora capsici) con (Trichoderma harzianum) en el cultivo de pimentón (Capsicum annuum L.) en la comunidad de Huerta Grande [Universidad Mayor de San Andrés]. http://repositorio.umsa.bo/xmlui/handle/123456789/32759

Published

2024-07-16

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Effect of microorganisms in the cultivation of Capsicum annuum L. under plastic mulch (Original). (2024). Roca. Scientific-Educational Publication of Granma Province., 20(4), 380-401. https://revistas.udg.co.cu/index.php/roca/article/view/4636